Liquiditeitsbegroting

Zicht op maandelijkse inkomsten en uitgaven

Aan de slag

Waar in de Omgekeerde Begroting en exploitatiebegroting wordt gesproken over omzet en kosten spreken we in de liquiditeitsbegroting over inkomsten en uitgaven. De liquiditeitsbegroting toont de maandelijkse geldstromen in je eigen bedrijf.
 • Stap 1

  Download het bestand hier. Noteer als eerste de naam van je eigen bedrijf linksboven en het jaartal rechtsboven. Noteer dan het startsaldo van je bedrijfsrekening in januari.
 • Stap 2

  Noteer de verwachte ontvangsten per maand. Ontvangsten zijn bedragen inclusief BTW. Het gaat om het bedrag dat op jouw bedrijfsrekening binnenkomt. Noteer de ontvangsten in de juiste maand. Als jouw opdrachtgever een betalingstermijn van 60 dagen hanteert, zal je hier rekening mee moeten houden. De factuur die jij in maart verstuurt, wordt dan pas in mei betaald. Als je een geldlening van de bank ontvangt of als je privé geld in je eigen bedrijf stopt, noteer je dit bij overige ontvangsten.
 • Stap 3

  Noteer de al bekende bedrijfsuitgaven. De categorieën komen overeen met de Omgekeerde Begroting en de exploitatiebegroting. Noteer hier alle uitgaven die jij verwacht voor het betreffende jaar. Noteer de uitgaven in de juiste maand. De bedragen zijn inclusief BTW. Als je goederen in maart inkoopt die je pas in mei hoeft te betalen noteer je de uitgave in mei.
 • Stap 4

  Waarschijnlijk moet jij ieder kwartaal aangifte voor de BTW doen. In januari, april, juli en oktober betaal je BTW of ontvang je BTW terug. In het eerste geval betreft het uitgaven en in het tweede geval zijn het ontvangsten.
 • Stap 5

  Na de BTW vul je de laatste uitgaven in. In jouw startjaar betaal je zeer waarschijnlijk nog geen inkomstenbelasting en een eigen bijdrage premie ziektekostenverzekering. Vanaf het tweede jaar doe je dit waarschijnlijk wel. De belastingdienst kan later besluiten je vooraf al inkomstenbelasting en een eigen bijdrage premie ziektekostenverzekering te laten betalen.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bekijk ook onze andere financiële tools

Dashboard

Dashboard

Boekhouden in Excel

Boekhouden in Excel

Exploitatiebegroting en Openingsbalans

Exploitatiebegroting en Openingsbalans

Kunnen we je een ondernemend perspectief bieden?

9.7 voor Onderzoek Klanttevredenheid 2022 Contenza

Contact

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.