Boekhouden in Excel

Zelf je bedrijfsadministratie bijhouden, hoe dan?

Aan de slag

Download het bestand 'Boekhouden in Excel' en open het. Noteer als eerste de naam van je eigen bedrijf linksboven en het jaartal rechtsboven. Onderin zie je de verschillende werkbladen: Urenregistratie, Boekingslijst, Jaaroverzicht en BTW.

Werkblad 1: Urenregistratie

Op dit werkblad registreer je de tijd die je besteedt in je eigen bedrijf. Je maakt onderscheid tussen directe uren en indirecte uren. Directe uren leveren direct omzet voor je bedrijf op. Indirecte uren doen dat wellicht later maar niet direct. Voorbeelden van indirecte uren zijn: verkoopgesprekken, lezen vakliteratuur, administreren, etc.

Het kan zijn dat je voor een directe of indirecte activiteit gaat reizen. Op dit werkblad registreer je de reis die je maakt. In het werkblad zijn een paar voorbeelden opgenomen. Deze kun je zelf natuurlijk verwijderen.

Waarom registreer ik mijn uren?

Er zijn in ieder geval twee redenen om gewerkte uren in je bedrijf te registreren. Op de eerste plaats verstrek je jezelf inzicht hoe je je tijd inzet in je eigen bedrijf. Op de tweede plaats kun je hier aantonen dat je aan de urennorm voldoet die de belastingdienst stelt. Als je meer dan 1225 uren werkzaam bent in je eigen bedrijf kan de belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting beschouwen. Je mag dan gebruik maken van een aantal aantrekkelijke fiscale faciliteiten.

Ik spreek wel eens aankomende ondernemers die beweren dat ze minimaal de urennorm moeten halen om te mogen ondernemen. Dat is niet zo. Als je minder dan 1225 uren werkt in je bedrijf ben je nog steeds ondernemer. Je bent dan alleen geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Ontvang je een arbeidsongeschiktheidsuitkering en start je je bedrijf? De belastingdienst hanteert een lagere urennorm.

Werkblad 2: Boekingslijst

Op dit werkblad vermeld je je omzet en vermeld je al je gemaakte kosten. Eerst stem je dit werkblad af op je financiële bedrijfsplan. In het financiële bedrijfsplan heb je maximaal 5 omzetgroepen kunnen benoemen. Deze omzetgroepen keren nu terug als categorieën in dit werkblad. De categorieën tref je rechtsboven in kolom O aan. Omzet A tot en met omzet E kun je vervangen. Je kiest hier de omzetgroepen die jij in je financieel bedrijfsplan hebt gekozen. Er zijn ook categorieën aangemaakt voor bedrijfskosten. Deze komen volledig overeen met de Omgekeerde Begroting. Het werkblad is nu klaar voor gebruik. In het werkblad zijn al een aantal boekingen opgenomen. Bekijk ze goed en vervang ze door je eigen boekingen. Om dit boekhoudprogramma goed te laten werken is het belangrijk de velden, datum, kwartaal, post, categorie, BTW, inkomsten of uitgaven in te vullen. Doe dit in elke boekingsregel.

"Wie eist die bewijst"

Een uitspraak van een oud klant van me die nu al meer dan 10 jaar haar administratiekantoor exploiteert. Alle omzet en alle kosten die je in de boekingslijst opneemt moet je kunnen aantonen. Zorg ervoor dat je bewijsmateriaal, facturen, betaalbonnen etc., goed bewaard. Hoe je dit doet, bepaal jezelf. De belastingdienst hanteert een bewaartermijn van 7 jaar.

Werkblad 3: Jaaroverzicht

Op dit werkblad zie je het resultaat van een goed ingevulde boekingslijst. In het jaaroverzicht krijg je een overzicht van resultaten in je eigen bedrijf. Door zelf je administratie bij te houden, heb je nu ieder moment zicht op de resultaten in je eigen bedrijf. Op dit werkblad hoef je niets in te vullen.

Werkblad 4: BTW

Op dit werkblad krijg je per kwartaal een overzicht van nog af te dragen BTW en al betaalde BTW (voorheffing). Met deze gegevens ben je in staat zelf ieder kwartaal aangifte te doen voor de BTW. Ook op dit werkblad hoef je niets in te vullen.

Wat is de kleine ondernemersregeling (KOR)?

Als je jaaromzet lager dan €20.000 is, mag je de kleine ondernemersregeling (KOR) toepassen. In deze regeling bereken je geen btw aan je klanten. Door jou als ondernemer betaalde btw kun je niet terug vorderen. Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Als je kiest voor de kleine ondernemersregeling, kies je hier minimaal 3 jaar voor. De regeling eindigt alleen als je jaaromzet hoger wordt dan €20.000. Op de website van de belastingdienst tref je de details over de kleine ondernemersregeling (KOR) aan.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bekijk ook onze andere financiële tools

Liquiditeitsbegroting

Liquiditeitsbegroting

Dashboard

Dashboard

Exploitatiebegroting en Openingsbalans

Exploitatiebegroting en Openingsbalans

Kunnen we je een ondernemend perspectief bieden?

9.7 voor Onderzoek Klanttevredenheid 2022 Contenza

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.